Vague Européenne : Organisons-nous (fr-gr)

by

tract_organisons_nous

Να οργανωθούμε σε τοπικό και διεθνές επίπεδο ενάντια στη συνθήκη της Μπολόνια και την εξαθλίωση της εργασίας και της παιδείας.

Δε θα πληρώσουμε την κρίση τους!

Για να αντιμετωπίσουν την παρούσα κρίση αυτού του καπιταλιστικού βιοσυστήματος, παντού στην Ευρώπη οι εθνικές κυβερνήσεις επέλεξαν να να χρηματοδοτήσουν και πάλι με δισεκατομμύρια ευρώ του δημόσιου χρήματος τους ίδιους τους πρωταγωνιστές αυτής της κρίσης: Τις τράπεζες και τους « καινοτόμους » κερδοσκόπους τους, τις μεγάλες εταιρίες και τους επίσης « καινοτόμους » μάνατζέρ τους, με δυο λόγια όλους αυτος που, με « καινοτόμο » τρόπο, χτίσανε αυτόν τον κόσμο άθλιας, ασυνεχούς, και άτυπης, ή αλλιώς υπερεκμεταλλευμένης εργασίας. 

Μέσα σε αυτό το τοπίο, οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να συμπεριλάβουν τον κόσμο της εκπαίδευσης στη συστημική αυτή κρίση, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Καταστρέφουν συνειδητά τη δημόσια παιδεία, συστατικό στοιχείο κάθε κοινωνίας, αυξάνοντας τη βάρβαρη ιδιωτικοποίηση των δημοσίων αγαθών, και επιχειρούν να αιχμαλωτίσουν κάθε μορφή κουλτούρας και εκπαίδευσης. Υπάρχει, ευτυχώς, μια μερίδα της κοινωνίας που δεν πιστεύει σε αυτήν την νιοστή και εξευτελιστική απόπειρα διάσωσης ενός συστήματος που, στο όριο της χρεοκωπίας, εδώ και χρόνια, βαλτώνει μεσα στις ίδιες του τις αντιθέσεις. Στη δουλειά, στα πανεπιστήμια και στους δρόμους, επιβεβαιώνεται μια αναγκαιότητα: χρειάζεται μια αλλαγή που να έρχεται από κάτω και που να απαντά στις πραγματικές μας ανάγκες. 

 

Στην Ελλάδα, νέοι και εργαζόμενοι εξεγέρθηκαν, σε όλους τους δημόσιους χώρους, ενάντια στη διεφθαρμένη τους κυβέρνηση και τις νεο-φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της.

Στην Ισπανία, δε μετριούνται πια οι κατειλλημένες σχολές, σε κινητοποίηση ενάντια στη συνθήκη της Μπολόνια.

Στην Ιταλία, εδώ και τρεις μήνες, ο κόσμος της εκπαίδευσης αντιδρά και τα πανεπιστήμια οικοδομούν μέρα με τη μέρα, μια διαφορετική μεταρρύθμιση του πανεπιστημιακού συστήματος. Στις 12 Δεκεμβρίου μια παλλίροια, το «ακανόνιστο κύμα» (onda anomala), συνεπήρε τον κόσμο της εργασίας στο σύνολό του.

Ολόκληρη η Ευρώπη αρχίζει να συνενώνεται προς την ίδια κατεύθυνση: μια σαφή και πλήρη αντίθεση στην εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών ως «αναποφευκτη» στρατηγική σταθεροποίησης αυτής της κρίσης.

Στη Γαλλία, οι μαθητές λυκείου και οι διδάσκοντες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση διαδηλώνουν ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές για από την παιδεία, όπως έκαναν οι φοιτητές την περασμένη χρονιά ενάντια στο νόμο για την « αυτονομία » των πανεπιστημίων (LRU).

 

Ολες αυτές οι πολιτικές έχουν μια κοινή μήτρα που είναι Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ και οι προσαρμογές της: μια συνθήκη που μέσω της εναρμόνισης των ανώτερων εκπαιδευτικών συστημάτων, επιδιώκει να μετατρέψει τη γνώση σε αγαθό ποσοτικό, σε ευρωπαϊκές μονάδες μέτρησης (ECTS) και, κυρίως, σε αγαθό που μπορεί να χρησιμοποιείται βάσει της οικονομικής εξίσωσης κόστος/κέρδος. Εδώ στo Παρίσι, το κύμα αποτελείται από φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές που θέλουν να σπάσουν αυτήν την εξίσωση, αντιτιθέμενοι στην είσοδο των ιδιωτικών μετόχων στο πανεπιστήμιο και τα διοικητικά συμβούλια, και που αρνούνται την οικονομική εκμετάλλευση της έρευνας και της εξάρτησης που αυτή συνεπάγεται. 

Πιστεύουμε σε μια γνώση ελεύθερη και ανεξάρτητη, που διαβάζει κριτικά και συνειδητά το παρόν για να δημιουργήσει άλλες εκδοχές του παρόντος που να είναι ΕΦΙΚΤΕΣ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ.

 

Γι’αυτόν το λόγο απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα σε ένα κίνημα που θα μπορέσει να ενώσει τον εκπαιδευτικό κόσμο και όλους-ες αυτούς-ές που σαν κι εμάς νομίζουν πως είναι επείγον να δράσουμε, τώρα, εκμεταλευόμενοι την κρίση ΤΟΥΣ για να αναθεωρήσουμε και να αλλάξουμε αυτήν την κοινωνία στο σύνολό της. 

 

Κάθε Κυριακή, το ευρωπαϊκό κύμα οργανώνει γενικές συνελεύσεις στα πλαίσια αυτής της προοπτικής.

 

Κάθε Κυριακή από τις 20:00

CICP, 21ter RUE VOLTAIRE 

Salle Verte, 1ére étage, Rue des boulets 

Vague Européenne 

h t t p : / / w w w . v a g u e e u r o p e e n n e . f r 

Είμαστε μια ομάδα φοιτητών, ερευνητών, διδασκόντων και εργαζόμενων από την Ευρώπη, αποφασισμένοι να δράσουμε κριτικά και ενεργά ενάντια στην καταστροφή της κουλτούρας και της έρευνας στην πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια.

Publicités

Étiquettes : , ,

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s


%d blogueurs aiment cette page :