Αλληλεγγύη στους ελεύθερους πολιορκημένους, 25/03/2007 (gr)

by

image_t5_69905obq8tp

 

Με αφορμή την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, η Πρωτοβουλία ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στο Παρίσι απευθύνεται στην ελληνική κοινότητα των Παρισίων και στους καλεσμένους της με σκοπό να εκφράσει την αλληλεγγύη της και την έμπρακτη συμπαράσταση της στο ελληνικό φοιτητικό κίνημα. Η σημερινή κατάσταση στο ελληνικό πανεπιστήμιο, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους, όμως οι επερχόμενες αλλαγές κινούνται σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση.

Στην παρούσα συγκυρία, ο εκπαιδευτικός χώρος δέχεται συνολικά μια σκληρή επίθεση από τις αναδιαρθρωτικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση την Ν.Δ., με τη συνέναιση του Πα.Σο.Κ. υλοποιώντας τις αποφάσεις της Ε.Ε.(συνθήκες Μπολόνιας και Λισαβόνας)
Ο νέος νόμος πλαίσιο που ψήφησε η κυβέρνηση στη βουλή όπως και η αναθεώρηση του άρθρου 16 προωθούν την επιχειρηματική λειτουργία και τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στις σχολές. Κατακερματίζουν τα γνωστικά αντικείμενα και αποσυνδέει τα πτυχία από κάθε εργασιακό και επαγγελματικό δικαίωμα. Παράλληλα επιδιώκεται η πλήρης υποβάθμιση των πτυχίων και η μετατροπή τους σε απλά πιστοποιητικά κατάρτισης, αναγκάζοντας τους μελλοντικούς εργαζόμενους σε ένα δια βίου κυνήγι δεξιοτήτων. Εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, οδηγεί σε περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών και στην πλήρη υποταγή τους στις ανάγκες τις αγοράς. Ο νέος νόμος πλαίσιο στοχεύει στην ουσιαστική κατάργηση του ασύλου, μία εξέλιξη που επιφέρει τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και πρακτικών. Στην ουσία επιχειρείται η πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος και η άμβλυνση των αντιστάσεων του στις εκάστοτε αντιδραστικές πολιτικές.
Οι φοιτητές μέσα από τις αποφάσεις και τη μαζικότητα των γενικών συνελεύσεων, των διαδηλώσεων τους και μέσα από την αποφασιστική προβολή και περιφρούρηση του περιεχομένου και των διεκδικήσεων του αγώνα τους καταγγέλλουν, αναιρούν και αμφισβητούν στην πράξη το μεθοδευμένο κυβερνητικό σχέδιο τρομοκράτησης και καταστολής όπως και την ενορχηστρωμένη προσπάθεια λασπολογίας από τα Μ.Μ.Ε. Η κυβέρνηση μετάτρεψε την Αθήνα σε αστυνομοκρατούμενη πόλη, προχώρησε σε άγριους ξυλοδαρμούς, επιθέσεις στα φοιτητικά μπλοκ κι αθρόες συλλήψεις(ενδεικτικά την 8η Μαρτίου συνελήφθησαν 61 διαδηλωτές). Η απόπειρα καταστολής διευρύνεται με μηνύσεις σε αγωνιζόμενους φοιτητές και με οργανωμένες τραμπούκικες επιθέσεις από τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ μέσα στις σχολές που στοχεύουν στην κατατρομοκράτηση τους. Αυτή η κλιμακούμενη επίθεση κατευθύνεται ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα, στις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος και στη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση όπως άλλωστε και το Πα.Σο.Κ. προσπαθεί να προωθήσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική της, χτυπά και τρομοκρατεί προφανώς γιατί τρομοκρατείται από τη συνέχιση, τη μαζικότητα και την αποδοχή που έχουν τα αιτήματα και ο αγώνας των φοιτητών.
Εμείς οι έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι που ζούμε στο Παρίσι, αντιμετωπίζουμε ήδη τα αποτελέσματα των πολιτικών που προωθούνται στην Ελλάδα, ενώνουμε τη φωνή μας με την ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα και απαιτούμε:

• Απόσυρση του νόμου πλαισίου
• Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
• Όxι στη δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Όχι στην πολιτική της Μπολόνια.
• Όχι στην κατάργηση του ασύλου. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
• Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Έξω οι εταιρίες από τις σχολές!
• Άμεση απόσυρση των κατηγοριών και των μηνύσεων που εκκρεμούν εις βάρος των αγωνιζόμενων φοιτητών

Διεκδικούμε:

• Δωρεάν δημόσια παιδεία για όλους και σε όλες τις βαθμίδες
• Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με αύξηση των αποδοχών – κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
• Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο σπουδών.χωρίς κατατμήσεις, διασπάσεις και εξειδικεύσεις.. Ισχυρά επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο.


Πρωτοβουλία ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στο Παρίσι

Publicités

Étiquettes : , ,

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s


%d blogueurs aiment cette page :